PGD Žabnica

PGD Žabnica
Žabnica 29
4209 Žabnica
E naslov: pgd.zabnica@gmail .comProstovoljno gasilsko društvo je bilo na pobudo naprednih krajanov ustanovljeno leta 1906. Glavni pobudnik je bil Josip Logonder - Jergov iz Žabnice, ki je bil tudi prvi predsednik, prvi poveljnik pa je bil Jože Oblak – Štularjev iz Žabnice.

Društvo neprekinjeno deluje vsa leta, tudi v času prve in druge svetovne vojne.

Aktivnost društva se je pokazala že s tem, da so  svoj gasilski dom naredili tako rekoč v enem letu in ga leta 1908 slovesno prevzeli v uporabo.

Tudi danes je društvo zelo aktivno, saj ima več kot 300 članov, od tega je preko 20 usposobljenih gasilcev operativcev, ki so vedno sposobni priskočiti na pomoč ob požaru ali drugi nesreči. Poleg vseh aktivnosti na področju gašenja in reševanja društvo skrbi tudi za izobraževanje svojih članov in pridobivanje novih članov v svoje vrste, Zato daje veliko poudarka delu z mladimi. Društvo je tesno povezano s sosednjimi gasilskimi društvi, šolo in vsemi drugimi društvi v kraju.

V društvu imamo tudi AED in tudi za to usposobljene prve posredovalce.

Predsednik PGD Žabnica je Domen Kalan iz Šutne. Je zelo strokoven gasilec, saj je tudi zaposlen na Gasilsko reševalni službi v Kranju kot gasilec.

Poveljnik je Marjan Kržišnik. Je tudi zelo strokoven, saj se redno udeležuje strokovnih izobraževanj,  ki jih organizira Gasilska zveza.

Društvo je vključeno v Gasilsko zvezo MO Kranj in preko nje tudi v GZ Gorenjske in GZ Slovenije. Operativno pa smo pripadniki zaščite in reševanja pri CZ  in imamo tudi obveznosti glede tega do MO Kranj.

Na vsako nesrečo: požar, poplava, zastoj srca …,  ki je javljena na klicno številko 112 in je na področju našega požarnega območja, smo tudi mi aktivirani iz klicnega centra preko pozivnikov in mobilnih telefonov.

 

 Še kontakti naših najodgovornejših oseb :

 Predsednik, Domen Kalan, tel.  040 789 979

 Poveljnik, Marjan Kržišnik, tel. 041 378 924

 Gospodar, Darko Hafner, tel.  041584 048

 

Če bodo razmere dovoljevale, bosta letos veselici v petek, 24. in soboto, 25. julija. V soboto bo tudi  prevzem novega gasilskega avtomobila.

logo
Žabnica leži na zahodnem robu Sorškega polja med Kranjem
in Škofjo Loko.

 

Kontakti

Naslov: Žabnica 20, 4209 Žabnica
E-mail: ks.zabnica@gmail.com
GSM: 031 615 960

facebook grey

 

Krajevna skupnost Žabnica © 2020. Vse pravice pridržane.   Avtor strani   O piškotkih na spletni strani